Monday 19 August 2013

Какво е строят 432?

Сторят 432 е строй, който ползва за настройване на ла от първа октава честота от 432 Hz вместо 440 Hz. Строят 432 е бил разпространен в Европа и Съединените Американски Щати през късния 19 век заедно с други строеве.

Един от най-известните защитници на стрoя 432 е Джузепе Верди. Повечето от неговите опери са поставяни точно в този строй в Италия.

Друга страна която е настройвала своите оркестри на тази честота е Белгия, отново през 19 век.

Тук е мястото да кажа, че ла настроено на честота 432 Hz е по-малко от половин тон по-ниско от ла настроено на честота 440 Hz. Полутон или половин тон може да бъде разделен на 100 цента. Като използваме този метод на измерване ла@432 Hz е само 32 цента по-ниско от ла@440 Hz. Дори тази малка разлика има огромен ефект върху това как човешкото тяло отговаря на музиката.

За пример ще вземем два кратки видео записа на италианския баритон Пиеро Капучилли, който пее две арии от Вердиевите опери "Трубадур" и "Ернани". В тези видео записи той показва как смяната на строя влияе на изпълнението.



Пиеро Капучилли пее ария от "Трубадур" на Верди



Пиеро Капучилли пее ария от "Ернани" на Верди



Дори след първото слушане може да се чуе и усети огромната разлика. Това се случва защото човешкия глас има различни регистри. Те се определят от вида глас. И всеки регистър има свои собствени специфични начини на вокализация. Когато даден тон е по-висок от горната граница на някой регистър той трябва да се изпее по по-различен начин от другите тонове. И това създава друго впечатление у слушателите, без дори да споменаваме за дискомфорта при певеца(между другото как да сменят регистрите си певците усвояват още в началото на вокалното си обучение).

Основното е, че звучи по-добре когато цялата мелодия е запазена в един регистър, отколкото да прминава в различни регистри няколко пъти в арията. Верди е бил достатъчно мъдър, за да предвиди това и да предложи точния строй, в който музиката притежава и емоционален заряд и е удобна за певеца.

По мое виждане тези видео записи представят по-добър начин ползата от 432 строя пред 440 строя, както за певците така и за публиката. Разбира се, има още много, което трябва да се спомене по тази тема, но то предстои.

No comments:

Post a Comment