Tuesday 20 August 2013

Как да настроите своя струнен инструмент в 432 строй

Ако свирите на струнен инструмент на Вас ще ви е лесно да го настроите в строй 423. Така е защото струните на струнните инструменти нямат фиксирана височина. Всъщност щрайхът е много гъвкав по отношение на строя. Често по време на изпълнение височините на тоновете на дървените духови инструменти се повишават, защото инструменталистите ги затоплят с всяко издишване тях. По този начин се вдига и строя. Стунните компенсират това повишаване като свирят всички тонове малко по-високо.

За да настроите истромента си в 432 строй ви е нужен само точния камертон. В интернет има различни страници, където предлагат камертони на честота 432 Hz. Това е добър начин да имате винаги в джоба си честотата 432 Hz, ако имате намерение да свирите извън дома си. Също такак ще трябва да отделите финансови средства за камертона. За заинтересованите ето линк: http://www.swb256.com/

Аз предпочитам да използвам цифрово решение, защото е безплатно и може да го качите на Вашия телефон, таблет или mp3 плеър. Единствения малък недостатък е, че ще Ви е нужна батерия, за да го просвирите. Ето как се прави:

  1.          Отивате на http://onlinetonegenerator.com/
  2.          Кликате в ляво на бутона “432Hz Frequency” или изписвате 432 в кутийката.
  3.          Кликате “Save” бутона.
  4.          Сега може да намерите файлът 432.wav – 10 секунди синусова честота 432 Hz – свалено във папка за даунлоуд.


Независимо кой от двата метода загенериране на честотата 432 Hz използвате най-добрият начин за да настроите струните е по слух. По този начин се гарантира че квинтите/квартите ще бъдат винаги чисти независимо в кой строй.



No comments:

Post a Comment